Κλασική μουσική

Μουσική Σχολή Γιώτας Παπαβασιλείου: Κλασική μουσική

Papavasiliou Music School LimassolΗ κλασική μουσική έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ένα άκουσμα που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε, όμως λίγοι το νιώθουν οικείο. Συχνά μάλιστα βιαζόμαστε να την απορρίψουμε, χωρίς καν να έχουμε ακούσει περισσότερο από λίγα λεπτά μιας συμφωνίας ή μίας σονάτας. Το να ισχυριστεί κανείς ότι δεν του αρέσει η κλασική μουσική ακούγεται κάπως γενικό και βιαστικό, γιατί πρόκειται για ένα είδος που περιλαμβάνει μία τεράστια ποικιλία από διαφορετικά στιλ, είδη κομματιών και χρονικών εποχών.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Το επίθετο κλασικός προέρχεται από την λατινική λέξη “classicus”, δηλαδή εξαιρετικός. Ο ορισμός, αυτός στην τέχνη του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα στη μουσική αφορούν περισσότερο τη διάκριση της «έντεχνης» από την παραδοσιακή μουσική.

Παρόλα αυτά, κλασική μουσική δεν ονομάζουμε μόνο την μουσική του 18ου αιώνα αλλά της διαχρονικές μουσικές συνθέσεις που έγραψαν οι μεγάλοι συνθέτες όλων των εποχών στην ιστορία της μουσικής.

Αυτές οι εποχές μπορούν να χωριστούν σε έξι μεγάλες χρονικές περιόδους:

  1. Η περίοδος της Μονοφωνίας
  2. Η περίοδος της Πολυφωνίας
  3. Η περίοδος της Αναγέννησης ή στυλ Baroque
  4. Η περίοδος της Κλασσικής εποχής
  5. Η περίοδος του Ρομαντισμού, που περιλαμβάνει και τις Εθνικές σχολές με συνθέτες που αντλούν την έμπνευση των έργων τους από τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα της πατρίδας τους.
  6. Η σύγχρονη περίοδος


Η κλασική μουσική είναι ένα απαιτητικό είδος. Αφιερώστε όμως λίγο χρόνο για να την γνωρίσετε καλύτερα. Η ομορφιά και ο πλούσιος ήχος της θα σας αποζημιώσουν!