Πιάνο

Μουσική Σχολή Γιώτας Παπαβασιλείου: Το Πιάνο

Πιανο στην σχολή ΠαπαβασιλείουΕφευρέτης του πιάνου είναι ο Ιταλός Μπαρτολομέο Κριστόφορι όπου το 1710 κατασκευάζει το πρώτο piano e forte που ήταν ο πρόδρομος του σημερινού πιάνου.

Ο βασιλιάς των οργάνων κατά τον Λιστ, ο κρουστός αυτοκράτορας των αισθήσεων κατά τον Προκόφιεφ, η ολοκληρωμένη φόρμα κρουστού οργάνου, κατά τον Μιγιό, το αινιγματικό κουτί με τις μακριές χορδές κατά τον Σνίτκε, ό,τι δεν είναι υπερβολή ή δεν είναι καλολογισμός είναι το πιάνο!

Είναι ένα σόλο μουσικό όργανο, που ανήκει στην κατηγορία των πλητροφόρων οργάνων. Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν από τον πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους. Η δυνατότητα να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε δάχτυλο και να κάνει κάθε νότα απαλή ή δυνατή, δίνει στο πιάνο μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης.

Το πιάνο μπορεί να αποδώσει μουσική είτε ως σόλο όργανο, είτε μέσα σε μια ορχήστρα. Αν και πολλοί πιστεύουν πώς χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, το πιάνο κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ, καθώς και στη λαϊκή μουσική όπου είτε κυριαρχεί είτε λειτουργεί ως βοηθητικό για άλλα όργανα.

Υπάρχουν δύο μοντέλα πιάνου: το όρθιο και το πιάνο με ουρά. Οι δύο αυτοί τύποι παρουσιάζουν τα ίδια ουσιώδη μέρη. Όσον αφορά τη λειτουργία του πιάνου πατώντας κάποιο πλήκτρο η χορδή που του αντιστοιχεί "χτυπιέται" από ένα μαλακό σφυράκι καλυμμένο από τσόχα που επιστρέφει πίσω στη θέση του όταν χτυπηθεί η χορδή. Το πληκτρολόγιο του πιάνου αποτελείται από 88 πλήκτρα που σημαίνει 7 και 1.4 οκτάβες.

Επιπρόσθετα το πιάνο έχει και τρία πεντάλ κάτω στο κέντρο στο ύψος του πέλματος. Το δεξί πεντάλ που ονομάζεται πεντάλ διαρκείας ή δυνατό πεντάλ ανασηκώνει τους σιωπητήρες από τις χορδές και διατηρεί τον ήχο. Το αριστερό πεντάλ στα πιάνα με ουρά, μετακινέι το πληκτρολόγιο προς τα δεξιά και το "σφυρί" κτυπά δύο από τις τρεις χορδές. Έτσι το ηχητικό αποτέλεσμα είναι ένας αδύνατος ήχος. Στα όρθια πιάνα με το αριστερό πεντάλ μετακινείται προς τα εμπρός ολόκληρο το κάθετο σύστημα των "σφυριών" που βρίσκονται απέναντι στις χορδές, έτσι μειώνεται η διαδρομή και συνεπώς η ένταση του "κτυπήματος". Το μεσαίο πεντάλ στα πιάνα με ουρά, παρατείνει τον ήχο σε μεμονωμένες νότες με πρκαθορισμένη "διαγωγή". Ένώ στα όρθα πιάνα, παρεμβάλλει μια τσόχα μεταξύ των σφυριών και των χορδών και έτσι ο ήχος μειώνεται περίπου στα 60-70%.