Ηλεκτρικό μπάσο

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ

Ολόκληρο το φάσμα του ροκ, μέταλ κτλ. στηρίζεται κατά το συντριπτικό ποσοστό του στην ηλεκτρική κιθάρα (και το μπάσο). Η αγαπημένη μας μουσική μάς χαρίζει δεκάδες χρόνια τώρα, μοναδικές στιγμές, ενώ το βασικό αυτό όργανο έχει γίνει επιστήμη, τόσο από τις εταιρίες παραγωγής, όσο και από τους κιθαρίστες. Τι είναι λοιπόν η ηλεκτρική κιθάρα και ποια η ιστορία της;

Ηλεκτρική, αποκαλείται η κιθάρα που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες για να μετατρέψει τον ηχητικό παλμό των ατσάλινων χορδών της σε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μπορεί έπειτα να ενισχυθεί από ένα σύστημα ενισχυτή-ηχείου. Το σήμα που προέρχεται από την κιθάρα μπορεί κάποιες φορές να διαφοροποιηθεί με εφέ ή να παραμορφωθεί. Έχει δύο η περισσότερους μαγνήτες με ρυθμιστικά έντασης και τονικότητας. Πολλές φορές υπάρχει ειδικός μοχλός, που χρησιμοποιείται για βιμπράτο, το γνωστό σε όλους τρέμολο. Ενώ οι περισσότεροι τύποι ηλεκτρικής κιθάρας φέρουν έξι χορδές, πλέον συναντούμε και επτάχορδες οι οποίες χρησιμοποιούνται από μουσικούς της τζαζ και της μέταλ μουσικής, ειδικά του progressive, καθώς και δωδεκάχορδες (με έξι ζεύγη χορδών οι οποίες απέχουν διάστημα μιας οκτάβας). Στις περισσότερες περιπτώσεις παίζεται με πέννα και σπάνια με δάκτυλα όπως το μπάσο. Οι μουσικοί των Μπλουζ συνηθίζουν να παίζουν με τον αντίχειρα. Αρκετοί αριστερόχειρες μουσικοί των Μπλουζ, αν και κρατούν την κιθάρα με το μπράτσο προς τα δεξιά, διατηρούν τις χορδές, όπως είναι τοποθετημένες για έναν δεξιόχειρα μουσικό.

Η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από μουσικούς της τζαζ ως ένα κούφιο όργανο, ηλεκτρικώς ενισχυμένο για μεγαλύτερη ένταση κατά την περίοδο της άνθησης του σουίνγκ. Οι πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες διέθεταν κούφιο σώμα, ατσάλινες χορδές και ηλεκτρομαγνήτες με σπείρες από βολφράμιο που κατασκεύαζε η εταιρία Rickenbacker το 1931 που ανέπτυξε και κυκλοφόρησε μαζικά μια κιθάρα, την πρώτη ηλεκτροακουστική με κάψα (αρχικώς επονομαζόμενη Ro-Pat-In). Αυτός ο τύπος οργάνου άρχισε να παράγεται το 1932 από την εταιρία Electro String Instrument Corporation στο Los Santos υπό την διεύθυνση των Adolph Rickenbacher και George Beauchamp.