Τραγούδι

Μουσική Σχολή Γιώτας Παπαβασιλείου: Τραγούδι

Σου αρέσει να τραγουδάς; Χαζή ερώτηση! Και σε ποιόν δεν αρέσει; Όταν τραγουδάμε νιώθουμε χαρούμενοι και όταν νιώθουμε χαρούμενοι τραγουδάμε. Είτε τραγουδάμε στο μπάνιο, είτε τραγουδάμε καθώς ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι, είτε τραγουδάμε σε μία συναυλία, είτε τραγουδάμε μαζί με την παρέα στην παραλία, το τραγούδι είναι μία εσωτερική μας ανάγκη που με κάθε ευκαιρία ψάχνει τρόπο για να εκφραστεί. Δεν έχει σημασία αν τραγουδάμε καλά ή παράφωνα. Μπορεί οι άλλοι να μη θέλουν να μας ακούν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα όταν είμαστε μόνοι να τραγουδάμε.

μάθε να τραγουδάς σχολή παπαβασιλείουΌλοι μπορούμε να τραγουδήσουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει ότι χρειάζεται για να τραγουδήσει. Οι φωνητικές χορδές με τις οποίες ερχόμαστε στον κόσμο είναι σχεδιασμένες για να παράγουν μελωδία. Όταν απλά μιλάς χρησιμοποιείς μόνο το 10% των δυνατοτήτων των φωνητικών σου χορδών. Είναι σαν να έχεις μία Ferrari και να πηγαίνεις μόνο με πρώτη και 10 χλμ/ώρα. Είναι σαν να έχουμε ένα πιάνο του οποίου πατάμε συνεχώς μία και μόνο νότα. Το τραγούδι είναι όπως όλα τα άλλα πράγματα που μπορείς να μάθεις και που έχεις μάθεις. Όπως έμαθες να μιλάς, να γράφεις, να περπατάς και να κάνεις ποδήλατο, έτσι μπορείς και να μάθεις να τραγουδάς. Αρκεί να μάθεις το πως και να το εφαρμόσεις στην πράξη μέχρι να το πετύχεις.

Όταν είμαστε παιδιά τραγουδάμε πολύ! Σε όλα τα παιδιά αρέσει το τραγούδι και δε φοβούνται να τραγουδήσουν. Οι περισσότεροι όμως κάποια στιγμή αποθαρρύνονται από κάποιον. Γονείς, δάσκαλοι, και φίλοι πολλές φορές κάνουν αρνητική κριτική που σημαδεύει για πάντα το παιδί. Ακόμα και ένα αθώο «Κάνε ησυχία γιατί είναι μεσημέρι» που θα πει η μαμά στο παιδί την ώρα που τραγουδάει, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά. Το πρόβλημα όμως είναι όταν στο σχολείο και στην παρέα μας κοροϊδέψουν επειδή μπορεί να μην τραγουδήσουμε καλά. Μεγαλώνουμε με αυτόν το φόβο της απόρριψης και προτιμάμε να μη δοκιμάσουμε ποτέ ξανά από το να μας συμβεί το ίδιο.

Υπάρχει η αντίληψη πως το τραγούδι είναι για λίγους. Αντί να το θεωρούμε κάτι φυσιολογικό που μπορούμε να κάνουμε όλοι όπως η ομιλία, η κοινωνία μας έχει κάνει να πιστεύουμε πως για να τραγουδήσεις χρειάζεται ένα ταλέντο που λίγοι έχουν. Δε λέω? κάποιοι έχουν ιδιαιτέρες φωνές αλλά αυτοί είναι σχεδόν πάντα και αυτοί που δούλεψαν περισσότερο από όλους για να βελτιωθούν. Η φωνή είναι σαν χωράφι. Αν το φροντίσεις και το καλλιεργήσεις, κάτι θα σου βγάλει. Αν όμως το αμελήσεις, όσο έφορο και αν είναι δεν πρόκειται να δώσει σοδιά. Στην αρχή κανείς δεν τραγουδάει καλά? Για να τραγουδήσεις καλά πρέπει πρώτα να τραγουδήσεις άσχημα! Αν δεν προσπαθήσεις, δεν πρόκειται να μάθεις? Για σκέψου λίγο? πόσες φορές προσπάθησες μέχρι να μάθεις να περπατάς;

Το τραγούδι είναι όπως ο αθλητισμός. Δε χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής για να αθληθείς και να επωφεληθείς από τα οφέλη της γυμναστικής. Κάποιοι μπορεί να αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτό και να το κάνουν επαγγελματικά. Για τον περισσότερο κόσμο όμως ο αθλητισμό είναι ένα χόμπι και ένας τρόπος να διατηρήσουν την ζωντάνια και την καλή τους υγεία. Όπως είναι καλό να μην βλέπεις μόνο άλλους να αθλούνται αλλά να αθλήσαι και εσύ στο επίπεδο που μπορείς, έτσι και με το τραγούδι. Μην αρκείσαι μόνο στο να βλέπεις και να ακούς άλλους να τραγουδάνε. Κάν? το και συ!

Αν θες να μάθεις να τραγουδάς χρειάζεται να το θέλεις πολύ, να πιστεύεις ότι μπορείς και έχεις την επιμονή για να δουλέψεις τη φωνή σου. Δεν είναι εύκολο αλλά όλα τα αξιόλογα πράματα στη ζωή απαιτούν κάποιες θυσίες. Η φωνή είναι σαν όργανο. Όπως η κιθάρα και το πιάνο θέλουν ώρες εξάσκησης, έτσι και η φωνή χρειάζεται δουλειά. Και η δουλειά απλά σημαίνει να τραγουδάς και να ακούς. Να τραγουδάς παρατηρώντας τον ήχο που βγάζεις για να μπορείς συνεχώς να βελτιώνεσαι αλλά και να ακούς άλλους προσπαθώντας να τους μιμηθείς. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις να τραγουδάς είναι να βάζεις το αγαπημένο σου τραγούδι και να το τραγουδάς μαζί. Κλείνοντας το ένα αυτί μπορείς να ακούσεις καλύτερα τη φωνή σου και έτσι να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι πώς μπορείς να βελτιωθείς.

Πιστεύω πως αν το θες πραγματικά, θα μάθεις να τραγουδάς. Το σημαντικό δεν είναι αν μπορείς. Ξέρω ότι μπορείς. Το θέμα είναι αν θες και κυρίως πόσο θες. Αν έχεις πολλούς λόγους για να το κάνεις, θα το κάνεις. Σκέψου λοιπόν τι θα σου προσφέρει το τραγούδι. Σκέψου όσο όμορφα θα νιώθεις όταν οι άλλοι θα χαίρονται να σε ακούνε. Σκέψου τα θετικά σχόλια που θα λαμβάνεις όταν θα συμμετέχεις σε χορωδίες. Σκέψου το ενδεχόμενο να σου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθείς και επαγγελματικά με το τραγούδι. Εύκολο δεν είναι, είναι όμως εφικτό. Αν θέλεις σημαίνει ότι μπορείς. Καν? το και ?συ! Καλή επιτυχία.

Ελπίζω σύντομα να τραγουδήσουμε μαζί.